Asenteen johtaminen: Eilistä meillä ei enää ole, ja huomisesta emme vielä tiedä.
28.08.2017
Asenteella tarkoitetaan henkilön yleistä suhtautumistapaa asioihin. Asenteella on ratkaiseva merkitys siihen, menestyykö elämässä vai ei. Väitän, että asenne ratkaisee jopa yli 80 % menestyksestä ja onnellisuudesta.
Eilistä meillä ei enää ole, ja huomisesta emme vielä tiedä. Olemme juuri nyt tässä, nykyhetkessä. Tulkitsemme eilistä nykyhetkestä käsin. Katsomme huomista nykyhetkestä käsin. Millä asenteella katsomme menneensyytämme? Millä asenteella suhtaudumme tulevaisuuteemme? Millä asenteella katsomme itseämme ja ympäristöämme juuri nyt?
Elämä on täynnä vaikeita tilanteita, kokemuksia ja tunteita, ja ne kuuluvat elämään. Jokainen tietää, ettei elämä aina ole ruusuilla tanssimista. Se, miten me suhtaudumme vaikeuksiin ja miten me käsittelemme kipeitä kokemuksia ja tunteita, riippuu täysin siitä, millä asenteella kohtaamme näitä tilanteita. Suhtautumisemme näihin vaikeuksiin riippuu asennepääomastamme.
Asennepääomalla tarkoitetaan yksilön psykologista pääomaa, joka muodostuu myönteisyydestä, toiveikkuudesta, sinnikkyydestä ja pystyvyyden tunteesta. Tunteiden hallitseminen ja niiden johtaminen vaati asennetta, toisin sanoen oikealla tavalla tunteisiin suhtautumista. Asenteen johtaminen vaati harjoittelua ja oppimista. Positiivinen ja innostunut asenne antaa voimaa. Tosiasioiden hyväksyminen, eli esillä olevien asioiden tunnistaminen ja toisaalta myötätunto itseä kohtaan auttaa meitä kehittämään asennepääomaamme.
Meillä on taipumus yrittää keksiä tekosyitä, joilla selittämme vaikeita tunteitamme, etsimme syyllisiä itsemme ulkopuolelta ja haluamme hankkiutua eroon vastuusta. Vaikeiden tunteiden kohtaaminen helpottuu, kun hyväksymme että erehdymme ja teemme virheitä. Emme ole täydellisiä. Tämäkin edellyttää oikeaa asennetta. Se edellyttää sitä, että hyväksymme sen tosiasiaan, että elämäämme kuuluvat tunteet: kaikenlaiset tunteet. Miellyttävät tunteet ja epämiellyttävät tunteet.
Ovatko minun tunteeni minun identiteettini, vai onko minun asenteeni minun identiteettini?
Omassa elämässäni on ollut monia hyvinkin haastavia tilanteita, lähtien siitä, että ajauduin hyvin nuorena Sri Lankassa mukaan sisällissotaan ja jouduin lapsisotilaaksi. Tulin Suomeen turvapaikanhakijana kaksikymmentäkaksi vuotta sitten. Jälkeenpäin tarkasteltuna erilaisissa vaativissa ja vaikeissa tilanteissa kaikkein tärkeimmässä roolissa on ollut kysymys siitä, millainen asenne minulla on, ja miten suhtaudun oman elämäni kulkuun. Kyse on siis ollut oman asenteen johtamisesta.
Kaksikymmentä vuotta sitten olin tilanteessa, jossa minua oltiin karkottamassa pois Suomesta. Sain kielteisen oleskelulupapäätöksen, ja minut oli määrä karkottaa Suomesta nopealla aikataululla. Lentoliput olivat jo valmiina, ja tiesin, että karkotus saattaa kohdallani tarkoittaa kuolemaa Sri Lankassa. Tilanne oli siis uhkaava, ja psykologisesti hyvin ahdistava. Asenteeni antoi minulle kuitenkin voimaa neuvotella tilanteessa rauhallisesti, sillä seurauksella, että sain lopulta oleskeluluvan. Päätin luottaa itseeni ja hallita mieltäni (eli asennettani) siten, että pidin päämääräni kirkkaana. Näin kykenin vaikeassa ja uhkaavassakin tilanteessa johtamaan tilannettani saadakseni sen mitä halusin. Halusin jäädä Suomeen. Halusin rakentaa elämäni Suomessa. Halusin olla tasavertainen kansalainen. Halusin rakentaa Suomen tulevaisuutta lapsillemme.
Muistan, että jo lapsena Sri Lankassa meitä opetettiin oivaltamaan asenteen merkitystä. Meitä opetettiin hyväksymään, että olemme erehtyväisiä ja meitä opetettiin tunnistamaan virheitämme ja niiden aiheuttamia tunteita. Vaikeiden tilanteiden kohtaaminen ja niiden tunnistaminen katsottiin ensimmäiseksi askeleeksi kohti seuraavaa onnistumista.
Elämämme täynnä erilaisia päätöksiä: isoja päätöksiä, pieniä päätöksiä, tärkeitä ja ei tärkeitä. Pyrin kysymään itseltäni joka päivä: millä asenteella haluan tehdä päätöksiäni?
Onnistuminen on asenne. Se on avoimuutta uusille ideoille, halukkuutta kuunnella, innokkuutta oppia, halua kasvaa ja joustavuutta muuttua.
– BJ Gallagher –